Toimintakertomus 2010

1. Yleistä

Toimintavuosi 2010 noudatti tehtyä toimintasuunnitelmaa, johon sisältyi sääntömääräiset vuosikokoukset, kotisivujen ylläpito ja lehden julkaisu kaksi kertaa vuodessa.

Perinteeksi tullut toimintamme, kuten siivoustalkoot, äitienpäivälounas ja tonttupolku keräsivät kaikki hyvin osallistujia ja saimme myönteistä palautetta. Kevätkokouksessa vieraillut puutarhaneuvoja, hortonomi Kirsi Tuominen kirvoitti meitä vielä lyhyellä varoitusajalla järjestämään toukokuussa kompostointikurssin Entressen kirjastossa.

Yhdistyksemme ydintoimintaa, eli edunvalvontaa ja kaavoituksen seurantaa ei juuri ollut vuoden aikana. Lommilan kehittäminen nousee aina välillä esille ja sitten on taas vähän aikaa hiljaista. Kotikadut kuntoon -hanke, joka kaupungin toimesta alkoi melko lupaavasti vuonna 2007, on Kaupunginkallion osalta jäänyt puolitiehen. Kapeat ja vaaralliset kokoojakadut Pajutie, Kiuastie, Penkkikuja ja Kiulutie ovat toistaiseksi rakentamatta hyväksyttyjen piirustusten mukaan.

2. Jäsenten lukumäärä ja jäsenmaksu

Yhdistyksemme jäsenmäärä on viime vuosina pysynyt melko vakiona. Vuonna 2009 oli havaittavissa jäsenmäärän kasvua, mutta tänä vuonna jäsenmäärä palasi parin vuoden takaiseen lukemaan. Jäsenmaksu pysyi ennallaan siten että perheen 1. jäseneltä jäsenmaksu on 12 euroa ja samaan perheeseen/ruokakuntaan kuuluvalta lisäjäseneltä 2 euroa jäseneltä. Jäsenmaksuja kertyi vuoden aikana yhteensä 1 650 euroa (v. 2009 1 844 € , v. 2008 1 632 €, v. 2007 1 684 € ).

Kaupunki on vuosi vuodelta kiristänyt avustusperiaatteitaan ja muuttanut hakuperusteita sekä hakuajankohtia. Aikaisempina vuosina olemme saaneet avustusta sekä toimintaan, että projektiavustusta lehden julkaisemiseen. Tänä vuonna saimme kuitenkin ilahduttavasti 1000 euroa toiminta-avustusta.

Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön (EOK) kautta olemme saaneet jäsenkortin jaettavaksi jäsenistölle. Kortti on voimassa vuosina 2009-2010, joten tänä vuonna ei jaettu uutta korttia.

3. Johtokunta ja muut toimielimet

Ann-Christin Lintula puheenjohtaja, EKYL:n hallitus
Eeva Vainio varapuheenjohtaja, kaava-asiat, siivoustalkooasiat
Mirja Rasa sihteeri, yhdistyksen lehti
Veli-Matti Airaksinen rahastonhoitaja
Timo Laaksonen ympäristöasiat, siivoustalkooasiat, jakeluvastaava
Virpi Palmgren luontoasiat, Pro Espoonjoki-asiat
Yrsa Ramstedt perinne ja lehden päätoimittaja
Pia Serjala lasten ja nuorten asiat
Jan-Olof Stengård katu-, viheralue- ja puistoasiat, Espoon keskuksen kehittäminen

Johtokunta pyrkii kokoontumaan kerran kuukaudessa kesäkautta lukuun ottamatta.

3.1. Alueyhdyshenkilöt

Alueyhdyshenkilöt antoivat jälleen tärkeän panoksensa yhdistyksen lehden ja muiden tiedotteiden jakelussa Timo Laaksosen johdolla.

3.2. Tilintarkastajat

Tilintarkastajina toimivat Tuula Vanhanen ja Seppo Helenius sekä varatilintarkastajina Eeva ja Jukka Oja-Lipasti.

Uuden yhdistyslain myötä (voimaan 1.9.2010) pienten yhdistysten tilintarkastusvelvollisuus on poistunut. Sen sijaan yhdistyksissä valitaan toiminnantarkastajia. Tilintarkastajina ovat ansioituneesti monta vuotta toimineet Tuula Vanhanen ja Seppo Helenius, mutta eivät enää halua jatkaa. Syyskokouksessa toiminnantarkastajiksi valittiin Eeva Oja-Lipasti ja Jukka Oja-Lipasti

4. Varsinainen toiminta

4.1. Vuosikokous

Vuosikokous pidettiin 14.4.2010 Entressen kirjaston Sinisessä huoneessa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, kuten tilinpäätös ja toimintakertomus. Kokouksen alkuun olimme saaneet vieraaksemme Puutarhaliike Muhevaisen puutarhasuunnittelija, hortonomi Kirsi Tuomisen joka antoi meille vinkkejä helppohoitoiseen pihaan.

4.2. Äitienpäivälounas

Johtokunta järjesti nyt kuudennen kerran äitienpäivälounaan sunnuntaina 9.5.2010 klo 14.00 kauniilla Lagstadin kotiseututalolla. Maittavan lounaan ja kauniin miljöön lisäksi nautittiin Timo-Juhani Kyllösen perheen musiikkiesityksistä.

4.3. Siivoustalkoot ja kirpputori

Siivoustalkoot järjestettiin 4.5.2010. Romu Keinäsen metalliromulava oli taas paikalla samoin Kierrätyskeskuksen auto. Talkookahvit nautittiin Norrmanien pihalla Penkkikujalla sekä ensimmäistä kertaa vähän koeluontoisena Nimismiehenmäessä. Mitään sekajätelavaa emme voineet enää hankkia, koska Espoon kaupunki on muuttanut talkooperusteita. Kaupungilta saa roskasäkkejä ja roskapihtejä lainaksi ja he vastaavat myös roskien poiskuljettamisesta. Aikaisemman avustuskäytännön mukaan, kun saimme rahallista tukea, pystyimme hankkimaan sekajätelavan, joka oli asukkaille todella tarpeellinen ja mieluinen.

Syksyllä 2009 järjestimme ensimmäisen kerran kirpputorin, jolloin varsinkin myyjät pitivät kevättä parempana ajankohtana ja tämän takia kirpputori yhdistettiin siivoustalkoisiin tänä vuonna. Kirpputori sekä leivonnaisten myynti järjestettiin osoitteessa Laudepolku 1.

4.4. Kompostointikurssi

Järjestimme kompostointikurssin 20.5. Entressen kirjastossa hortonomi, puutarhaopettaja Kirsi Tuomisen johdolla. Hän kertoi erittäin helppotajuisesti kompostoinnin perusteista. Paikalla oli parikymmentä ”kompostointikärpäsen” saanutta henkilöä.

4.5. Kotiseuturetki Söderskogiin

Kotiseuturetkemme Söderskogin tilaan ja kotimuseoon järjestettiin 25.8. Tilan isännän Niclas Bergin opastuksella tutustuimme kotimuseoon ja ulkorakennuksiin. Väkeä oli ilahduttavan paljon, noin 40 kiinnostunutta.

4.6. Syyskokous

Syyskokous pidettiin 22.11.2010 Entressen kirjaston Sinisessä huoneessa. Kokouksessa valittiin johtokunta sekä käytiin läpi vuoden 2011 toimintasuunnitelma. Kokouksen yleisteemaksi olimme tänä vuonna valinneet kodin huolenpidon. Anne-Mari Vauhkonen Staffia Kotisiivouksesta esitteli meille palveluitaan ja Securitaksen edustaja esitteli kodin turvajärjestelmää. Miellyttävän lisän antoi vielä Staffia Kotisiivouksen tarjoamat kahvit ja omenapiirakka. Näiden asiantuntijoiden käynti johti myös tiettävästi muutamaan tilaukseen.

4.7. Tonttupolku Furubackassa

Tämän vuoden tonttupolku 12.12., oli järjestyksessään jo viides. Tällä kertaa oli jo paljon lunta ja pihoilla oli riittänyt lumitöitä. Talojen porteilla ja kadunvarsilla oli runsaasti lyhtyjä ja koristeita. Tapahtuma sai jälleen erinomaisen vastaanoton ja kävijöitä oli kahden tunnin aikana arviolta yli 300. Yhdistys tarjosi glögiä ja pipareita ja joulupukilla oli namupussi. Pienenä detaljina voi mainita, että glögitarjoiluun varataan 30 litraa glögitiivistettä, 1,5 kg rusinoita ja 700 g manteleita sekä 1,5 kg karkkeja. Joulupuodissa oli myytävänä käsitöitä ja leivonnaisia. Mukana tänä vuonna oli myös nukketeatteriesitys ”Kun kissa tahtoo leijonaksi”.

5. Edunvalvonta

Toimintavuonna on seurattu lähiseudun kaavoitus- ja rakentamisasioita edellisvuosien tapaan seuraamalla tiedotusvälineitä ja kaupungin lautakuntien yms. esityslistoja ja pöytäkirjoja, osallistumalla erilaisiin tiedotustilaisuuksiin, kyselemällä virkamiehiltä kiinnostavista hankkeista ja antamalla tarpeen vaatiessa lausuntoja.

Alueemme kaava-asioissa on ollut melko hiljaista. Lommilan asemakaavaehdotus oli alkuvuonna lautakunnan käsittelyssä, johon osoitimme kirjelmämme. Siinä toistimme aikaisemminkin esiintuomamme kantamme, että suunnitelma edustaa vanhentunutta ’peltomarket-ajattelua’ joka on käytännössä erillään varsinaisesta keskustasta. Olemme olleet yhteydessä kaupunkisuunnittelukeskukseen mm. Jokitien kaava-tilanteesta. Siellä kaavatilanne ei vastaa enää nykytarpeita mutta suunnitelmat odottavat kaupungintalon ja virastokeskuksen kehityshankkeita. Tontinomistajille tilanne on hankala, kun ei voi myydä eikä oikein kannata korjatakaan tietämättä mitä tuleman pitää. Mitään lupauksia asioiden selkiämisestä emme kuitenkaan saaneet.

Helsinki-Vantaan lentokentän kasvaneen liikenteen vuoksi lentomelu on vaivannut alueemme asukkaita ja olemme aktiivisten kuntalaisten pyynnöstä selvitellet miten asiaan voitaisiin vaikuttaa. Melua on erityisesti lisännyt uuden, kolmannen kiitotien, laskeutumislinja 04L käyttöönotto, joka kulkee suoraan Espoon keskustan yli. Asiaa selvitettiin sekä Finavialta että Espoon Kaupungin ympäristökeskukselta. Selvityksistä tehtiin yhteenveto, joka julkaistiin syksyn 2010 lehdessämme.

6. Tiedotustoiminta

6.1. Yhdistyksen kotisivut

Yhdistyksemme kotisivut avattiin 8.3.2004 ja samalla otettiin sähköpostiosoite käyttöön. Kotisivut löytyvät osoitteesta www.kepky.fi ja sähköpostiosoite on info@kepky.fi. Sivujen sisällöstä vastaa johtokunta ja sivujen web-masterina toimii Markus Lintula. Kotisivuilla on myös oma ruotsinkielinen osio. Kotisivuilla julkaistaan jäsenistölle tarpeellista materiaalia, kuten ajankohtaiset asiat, kokousaikataulu, ajankohtaiset kaavoitustilanteet alueellamme sekä tietenkin yhdistyksen toiminnasta ja johtokunnan kokoonpanosta kertovat osiot. Monet kaavoitustilanteesta kertovat osat on linkitetty kaupungin Avoin-Espoo –sivustolle. Kotisivut pyritään pitämään ajan tasalla. Kotisivuilla on vuodessa tilastojen mukaan ollut noin 6 600 kävijää. Kuukausittain sivuilla oli keskimäärin runsaat 550 kävijää.

6.2. Jäsenlehti

Jäsenlehtemme ”Sitä kuusta kuuleminen…” ilmestyi toukokuussa ja joulukuussa, tänä vuonna jo 14. vuosikerta. Toukokuun lehdessä Espoon keskuksen projektijohtaja Torsti Hokkanen kirjoitti virastokeskuksen uudistamisesta, aseman parannustöistä ja asuinrakentamisesta. Juttuja oli EBK:n 70-vuotistaipaleesta, alkukesän puutarhatöistä, Omnian kampuksesta, Hoivakoti Villa Lauriinan käyttöönotosta, kudonta-asemasta, ilmalämpöpumppukokemuksista sekä luonto- ja eläinaiheisia juttuja.

Joulukuussa ilmestynyt lehti sisälsi taas vuorostaan mm. tervehdyksen kaupunginjohtaja Jukka Mäkelältä, ajankohtaiskatsauksen kaavoituksesta ja muista suunnitelmista, artikkelin Espoontorin uudistuneesta kauppakeskuksesta, perennojen talvisuojauksesta, alueemme lentomeluseurannasta, pientalon energiatehokkuudesta, kompostoinnista, Björkhagenin tanssilavasta, sekä luonto- ja eläinaiheisia juttuja.

Jäsenlehden taitosta vastasivat ammattimaisin ottein Mirja ja Jukka Rasa. Lehteen kaipaisimme enemmän kirjoituksia tai ainakin aloitteita juttuaiheista jäsenistöltä.

6.3 Muu tiedotustoiminta

Kokouskutsujen yhteydessä jaettiin tietoa ajankohtaisista asioista. Sähköpostijakeluna tiedotamme halukkaille yhdistyksen toiminta-alueella olevista ajankohtaisista hankkeista, kantaa otettavista asioista tai alueella havaituista häiriöistä.

7. Vuokraustoiminta

Yhdistyksellä on astioita ja ruokailuvälineitä noin 50 hengelle, joita jäsenet voivat vuokrata 20 euron kertamaksua vastaan perhe- ja juhlatapahtumiin.

8. Muu toiminta

8.1. Osallistuminen muiden yhteisöjen toimintaan

Ann-Christin Lintula on Espoon kaupunginosayhdistysten Keskusliiton (EKYL) hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja.

Ann-Christin Lintula ja Jan-Olof Stengård osallistuivat EOK:n järjestämään omakotipäivään 21.10.2010. Uusi kaupunginjohtajamme Jukka Mäkelä oli ensimmäistä viikkoa töissä Marketta Kokkosen ”oppipoikana”. Yhdistyksen edustajilla oli mahdollisuus tutustua uuteen kaupunginjohtajaan ja informoida häntä oman asuinalueensa kehittämistarpeista.