Toimintakertomus 2013

1. Yleistä

Vietimme yhdistyksen 50-vuotisjuhlavuotta. Juhlistaaksemme merkkipäivää järjestimme valokuvanäyttelyn, joka kertoi Espoon keskuksen ja pientaloalueiden muuttumisesta viiden vuosikymmenen ajalta. Rahallista avustusta saimme Espoon kaupungin kulttuuritoimelta projektiavustuksena sekä Espoon ja Kauniaisten Säästöpankkisäätiöltä. Yhdistyksen omaa rahaa käytettiin myös näyttelyn menojen kattamiseksi. Näyttelymme paikaksi valitsimme Galleria Espoonsillan – Galleri Esbobron, joka sijaitsee virastokeskuksessa ja ajankohdaksi 27.8.-8.9.2013. Näyttely sai erittäin hyvän vastaanoton ja Länsiväylässä oli kirjoitus näyttelyn pystytyspäivästä ja tietoa löytyi myös nettiversiona.

Päätimme myös uusia kotisivumme www.kepky.fi. Edellinen kotisivu oli tehty vuonna 2004. Kotisivujen työstä vastasivat Markus Lintula ja Marko Rasa ja uudet kotisivut valmistuivat sopivasti kesällä juuri ennen näyttelyn avajaisia.

Toimintavuosi noudatti muutoin tehtyä toimintasuunnitelmaa, johon sisältyi sääntömääräiset vuosikokoukset, kotisivujen ylläpito ja lehden julkaisu kaksi kertaa vuodessa. Perinteeksi muodostunut toimintamme, kuten siivoustalkoot ja tonttupolku keräsivät kaikki hyvin osallistujia ja saimme myönteistä palautetta.

Kaupunki on vuosi vuodelta kiristänyt avustusperiaatteitaan ja muuttanut hakuperusteita sekä hakuajankohtia. Juhlavuoden takia saimme vähän runsaammin avustusta. Projektiavustuksen lisäksi saimme 300 euroa toimintaa varten.

2. Jäsenten lukumäärä ja jäsenmaksu

Yhdistyksemme jäsenmäärä on viime vuosina pysynyt melko vakiona. Jäsenmäärä heittelehtii kuitenkin aina jonkun verran, mutta tänä vuonna jäsenmaksukertymä oli taas suurempi. Jäsenmaksu pysyi samana niin, että se on perheen 1. jäseneltä 14 euroa ja samaan perheeseen/ruokakuntaan kuuluvalta lisäjäseneltä 2 euroa jäseneltä. Jäsenmaksuja kertyi vuoden aikana yhteensä 2 329 euroa ja jäseniä 255 (vrt. v. 2012: 2 138 € ja jäseniä 226 (v. 2011:1 702 €, v. 2010:1 650 €).

Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön (EOK) kautta olemme saaneet jäsenkortin jaettavaksi jäsenistölle. Jäsenkortti on voimassa vuosina 2013-2015.

3. Johtokunta ja muut toimielimet

Ann-Christin Lintula puheenjohtaja, EKYL:n hallitus
Eeva Vainio varapuheenjohtaja, siivoustalkooasiat, tonttupolku
Virpi Palmgren sihteeri, luontoasiat
Mirja Rasa rahastonhoitaja, yhdistyksen lehti
Veli-Matti Airaksinen edunvalvonta, kaava-asiat
Timo Laaksonen ympäristöasiat, siivoustalkooasiat, jakeluvastaava
Pia Serjala lasten ja nuorten asiat
Jan-Olof Stengård katu-, viheralue- ja puistoasiat
Nena Stenius perinneasiat ja Espoonjoki-asiat

Johtokunta pyrkii kokoontumaan kerran kuukaudessa kesäkautta lukuun ottamatta.

3.1. Alueyhdyshenkilöt

Alueyhdyshenkilöt antoivat jälleen tärkeän panoksensa yhdistyksen lehden ja muiden tiedotteiden jakelussa Timo Laaksosen johdolla.

3.2 Toiminnantarkastajat

Uuden yhdistyslain myötä (voimaan 1.9.2010) pienten yhdistysten tilintarkastusvelvollisuus on poistunut. Sen sijaan yhdistyksissä valitaan toiminnantarkastajia. Toiminnantarkastajina ovat toimineet Eeva Oja-Lipasti ja Jukka Oja-Lipasti

4. Varsinainen toiminta

4.1. Vuosikokous

Vuosikokous pidettiin 23.4. Espoon kaupungin valtuustotalolla. Kokouksen alkuun Espoon

keskuksen projektijohtaja Mikko Kivinen esittäytyi ja kertoi Espoon keskuksen suunnitelmista ja aikatauluista. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, kuten tilinpäätös ja toimintakertomus.

4.2. Siivoustalkoot

Siivoustalkoot järjestettiin 7.5. Romu Keinäsen metalliromulava oli taas paikalla ja täyttyi kuten ennenkin ääriään myöten. Siivoustalkoojätettä sai tuoda kuuteen eri pisteeseen, joista ahkerat johtokunnan jäsenet sitten hakivat pois yhteen keräyspaikkaan. Kaupunki vastaa roskien kuljettamisesta kaatopaikalle. Aikaisemman avustuskäytännön mukaan, kun saimme rahallista tukea, pystyimme hankkimaan sekajätelavan, joka oli asukkaille todella tarpeellinen ja mieluinen. Talkookahvit nautittiin Kiuaskuja 8:n pihalla.

4.3. Syyskokous

Syyskokous pidettiin 25.11. Lagstadin kotiseututalolla. Koska menossa oli vielä juhlavuosi päätimme ottaa valokuvanäyttelyn esille kokouksen ajaksi. Olimme pyytäneet alueella pitkään asuneita henkilöitä mukaan tilaisuuteen kertomaan omia muisteloita aikaisemmista vuosikymmenistä. Varsinaisina kokousasioina olivat sääntömääräiset asiat kuten puheenjohtajan ja johtokunnan valinta sekä vuoden 2014 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Mirja Rasa on vuoden aikana muuttanut pois paikkakunnalta ja hänen tilalleen valittiin Anita Lindström Koulumestarinmäeltä. Yhdistys kiittää Mirja ja Jukka Rasaa hienosta työstä yhdistyksemme hyväksi.

4.4. Orkideanäyttely Helsingissä

Järjestimme opastetun tutustumisen orkideanäyttelyyn Helsingissä 27.10., jossa oppaana toimi Mariliina Perkko. Tilaisuus houkutteli ainoastaan muutaman henkilön.

4.5. Tonttupolku Furubackassa

Tämän vuoden tonttupolku 15.12., oli järjestyksessään jo kahdeksas. Espoon oma Lucia Lilja Palmgren lucianeitoineen lauloivat tapahtuman aluksi. Ohjelmassa oli vakiintuneet kestosuosikit joulupukki, glögitarjoilu, joulupuoti ja nukketeatteriesitys. Kävijöitä tapahtuman aikana oli arviolta noin 300 alueen asukasta. Tapahtuma on täysin ilmainen kävijöille. Lucia-keräykseen Uuden Lastensairaalan hyväksi kertyi 200 euroa.

5. Yhdistyksen juhlavuosi 2013

Syksyllä 2012 johtokunta päätti juhlistaa 50-vuotisjuhliaan valokuvanäyttelyllä. Ajankohta oli sopivasti Espoo-päivän aikoihin 27.8.-8.9.2013 ja paikaksi valittiin Galleria Espoonsilta – Galleri Esbobron, joka sijaitsee virastokeskuksessa kävelysillalla. Suunnittelemaan valokuvanäyttelyä perustettiin syksyllä 2012 työryhmä, johon kuului Mirja Rasa, Virpi Palmgren, Timo Laaksonen ja Ann-Christin Lintula. Työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran lokakuussa ja kävi Espoon kaupunginmuseossa tutustumassa vanhoihin valokuviin. Ilmavalokuvia tilattiin Tage Strandströmiltä. Nena Stenius täydensi vielä työryhmää keväällä.

Koko näyttelyn aineisto kerättiin johtokunnan vapaaehtoisena työpanoksena. Saimme valokuvia jäseniltämme, alueen entisiltä ja nykyisiltä asukkailta, alueen historiasta kiinnostuneilta valokuvaajilta sekä Espoon kaupunginmuseon kokoelmista. Aineiston käsittely ja kuvatekstien kirjoittaminen suomeksi ja ruotsiksi vaati myös suuren työn. Valmistelut vaativat useita käyntejä Espooon kaupunginmuseolla, jossa intendentti Liisa Ropposella aina riitti meille aikaa. Tage Strandström toimitti meille hienoja ilmavalokuvia sekä myös hänen laajasta valokuva-arkistostaan monta hienoa valokuvaa. Gunnar Ramstedt luovutti käyttöömme yhteensä 48 valokuvaa. Myös valokuvaaja Mauritz Hellströmiltä saimme upeita kuvia. Mirja ja Jukka Rasa koostivat aineiston, joka painettiin kapalevylle Valopainossa.

Juhlanäyttelyn avajaiset pidettiin tiistaina 27.8.2013 klo 18.00. Vallmo Brass -yhtye johtajanaan Albinus Borg vastasi musiikista. Puheenjohtajan tervetulotoivotusten ja Espoon kaupunginmuseon johtaja Timo Tuomen avajaissanojen jälkeen noin 60 kutsuvierasta ja jäsentä pääsivät tutustumaan valokuvanäyttelyyn. Avajaisten ajankohta sattui olemaan alkuperäisenä Espoo-päivänä ja samalla Espoon 555-vuotissyntymäpäivänä 27. elokuuta.Näyttelymme oli myös auki erityisen pitkään Espoo-päivänä 30.8. klo 11 – 18.00. Uteliaita oli heti oven takana näyttelyn avautuessa ja koko päivänä riitti kävijöitä ja vieraskirjan mukaan heitä oli 125.

Näyttely koostui sekä vanhoista että hiljakkoin otetuista valokuvista. Niitä vertaamalla näemme alueen valtavan kehityksen. Keski-Espoon elämää ei voida kuvata ilman Espoon asemanseudun ja nykyisen hallinnollisen keskuksen mukanaoloa. Valokuvat kertoivat meille rintamamiestalon ja jokivarren elämää, kuvasivat onkimista ja mattopyykkiä Espoonjoessa, Bembölen kahvitupaa, sairaalaa, sekä Samariaa että Jorvia, joukossa oli hieno anekdootti siitä miten Sauna-aiheiset kadunnimet saatiin Furubackaan ja yksi erikoisuuskin meillä on ollut, alueeltamme on viety joulukuusi Brysseliin.

Näyttely oli auki 8.9. asti ja näyttelyvieraiden kommenttien perusteella, aineisto tulee vielä jatkossa olemaan esillä jossakin. Kävijöitä gallerian vieraskirjan mukaan oli 435 mutta galleristin mukaan voi arvioida noin 600 kävijää. Galleristi ja koordinaattori Sirpa Lappalainen puki näyttelyvieraiden kommentit hyvin lämpimin sanoin kun hän totesi: ”Alueiden entiset ja nykyiset asukkaat kävivät tutkailemassa juuriaan ja muistelemassa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Sitä oli hyvin sykähdyttävää seurata. Koen, että näyttelynne herätti paljon ajatuksia ja oli siksi hyvin tärkeä.” Paljon kauniimmin ei voi näyttelyä kommentoida!

Furubackasta 1960-luvun kiinteistötiedot
Yhdistyksemme 50-vuotisjuhlien tiimoilta Christer Velloselta tuli idea kirjoittaa muistiin 1960-luvun pohjakarttaan kaikki kiinteistöt omistajatietoineen. Christer on koko ikänsä asunut Furubackassa ja hänen mielestään nyt oli korkea aika muistella sen aikaisia asukkaita. Kartta koostuu seuraavista alueista: Kannusillanmäki, vanha rautatieasema, Kiltakallio, osa Kaupunginkalliota, Lugnetintie vanhainkotiin asti ja nykyinen Saarniraivio siltä osin kun teitä oli 1960-luvulla. Christerin johdolla se on valmistunut ja luovutettu yhdistyksemme käyttöön.

6. Edunvalvonta

Toimintavuonna on seurattu lähiseudun kaavoitus- ja rakentamisasioita edellisvuosien tapaan seuraamalla tiedotusvälineitä ja kaupungin lautakuntien yms. esityslistoja ja pöytäkirjoja, osallistumalla erilaisiin tiedotustilaisuuksiin, kyselemällä virkamiehiltä kiinnostavista hankkeista ja antamalla tarpeen vaatiessa lausuntoja.

Olemme seuranneet Kaupunginkallion katujen rakennustöitä ja Lugnetintien ja Lugnetinniityn tie- ja puistosuunnitelmia. Kaupunginkallion metsänhakkuista on keskusteltu. Osallistuimme Espoon kaupunkiradan ratasuunnittelun yleisötilaisuuteen.

7. Tiedotustoiminta

7.1. Yhdistyksen kotisivut

Yhdistyksemme kotisivut uudistettiin täysin ja julkaistiin kesällä sopivasti ennen valokuvanäyttelyn avajaisia. Kotisivut löytyvät osoitteesta www.kepky.fi ja sähköpostiosoite on info@kepky.fi. Kotisivujen uusimisesta vastasivat Markus Lintula ja Marko Rasa. Sivujen sisällöstä vastaa johtokunta. Kotisivuilla on myös oma ruotsinkielinen osio. Kotisivuilla julkaistaan jäsenistölle tarpeellista materiaalia, kuten ajankohtaiset asiat, kokousaikataulu, ajankohtaiset kaavoitustilanteet alueellamme sekä tietenkin yhdistyksen toiminnasta ja johtokunnan kokoonpanosta kertovat osiot. Koitamme parhaamme mukaan pitää sivuja ajan tasalla ja tuoda siihen uutta informaatiota kun sitä on saatavilla. Uusi palvelumuoto jäsenille on linkitykset Espoon kaupungin uutisiin ja kaavoitussivustolle. Kolmas linkki menee Kotiseutuliiton sivustolle.

7.2. Jäsenlehti

Jäsenlehtemme ”Sitä kuusta kuuleminen…” ilmestyi toukokuussa ja joulukuussa, tänä vuonna oli jo 17. vuosikerta.

Toukokuun lehden kansikuvana oli sinitiainen. Lehdessä oli näyttävä artikkeli värikuvineen orkideoista, kirjoittajana Mariliina Perkko. Kerroimme tulevasta valokuvanäyttelystä ja juhlavuodesta, kotikaupunkipoluista, Lommilan kauppakeskuksen suunnitelmista ja asukasfoorumeista. Lisäksi oli artikkeli sako- ja umpikaivolietteen kuljetuksesta ja mukaan mahtui myös monta kivaa ja koskettavaa eläin- ja luontoasiaa.

Joulukuun lehden kansikuvana oli Lindholmin sahan palo 1970-luvulta kuvattuna Kirstinmäeltä.

Puheenjohtaja kirjoitti juhlavuodesta ja valokuvanäyttelystä. Samoin oli näyttelystä valokuvia. Espoon keskuksen projektijohtaja Mikko Kivinen kirjoitti ajankohtaiskatsauksen Espoon keskuksesta.

Muita aiheita olivat: Solveig Forsbergista kotiseutukummi, puutarhamuistoja, risukasaongelma, Vantaan energian jätevoimala, kaavoitusuutisia ja metsän voimavarat.

Jäsenlehden taitosta vastasivat ammattimaisin ottein Mirja ja Jukka Rasa. Hyvää jäsenpalvelua on myös se, että kirjoitamme paljon sekä suomeksi että ruotsiksi. Lehteen kaipaisimme enemmän kirjoituksia tai ainakin aloitteita juttuaiheista jäsenistöltä.

7.3 Muu tiedotustoiminta

Kokouskutsujen yhteydessä jaettiin tietoa ajankohtaisista asioista. Sähköpostijakeluna tiedotamme halukkaille yhdistyksen toiminta-alueella olevista ajankohtaisista hankkeista, kantaa otettavista asioista tai alueella havaituista häiriöistä.

8. Vuokraustoiminta

Yhdistyksellä on astioita ja ruokailuvälineitä noin 50 hengelle, joita jäsenet voivat vuokrata 20 euron kertamaksua vastaan perhe- ja juhlatapahtumiin.

9. Muu toiminta

9.1. Kotikaupunkipolut

Espoon keskuksen kotikaupunkipolut oli tehty vuonna 2005. Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitto yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa oli päättänyt uusia vanhoja kotikaupunkipolkuja ja yhtenä polkuna oli Espoon keskuksen polku. Työryhmässä oli mukana Ann-Christin Lintula ja Jan-Olof Stengård. Pauli Saloranta, joka on ollut kotikaupunkipolkujen ideoijana ja toteuttajana veti työryhmää. Uudet kotikaupunkipolut valmistuvat keväällä 2014. Ne julkaistaan tällä kertaa vain internettiin ja myöhemmin on kehitteillä tehdä siitä mobiiliversio. Linkit polkuihin löytyvät Espoon kaupungin ja yhdistyksemme sivuilta sekä www.kotikaupunkipolut.fi –osoitteesta.

9.2. Käsityökerho

Yhdistyksemme aloitteesta on perustettu käsityökerho, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Kokoontumiskerroilla on ollut 6-8 henkeä paikalla ja käsitöiden lisäksi on nautittu seurasta ja keskusteltu.

9.3. Osallistuminen muiden yhteisöjen toimintaan

Yhdistys on jäsenenä Espoon Kaupunginosayhdistysten Keskusliitossa (EKYL), Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestössä (EOK) ja Pro Espoonjoki -yhdistyksessä.

Ann-Christin Lintula on Espoon kaupunginosayhdistysten Keskusliiton (EKYL) hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän puheenjohtajatilaisuus pidettiin 25.4. Gumbölen kartanossa. Johtokunnan jäsenet ovat parhaansa mukaan osallistuneet info- ja keskustelutilaisuuksiin vuoden aikana.