Toimintakertomus 2017

1. Yleistä

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia juhlittiin näyttävästi Suomessa ja näin myös Espoossa. Tapahtumia järjestettiin tasaisesti koko vuoden aikana. Juhlavuoden kunniaksi perinteistä Espoo-päivää vietettiin kolmipäiväisinä. Yhdistyksemme järjesti oman Suomi Finland 100 -tapahtuman tutustumalla Söderskogin kartanoon ja kotimuseoon 26.8.2017. Isäntänä toimi Niclas Berg ja kotimuseokäynti keräsi runsaat 80 osanottajaa. Erikoisuutena mainittakoon, että kotimuseo on auki vain erikoispyynnöstä ja moni ei ole tietoinen sen olemassaolosta.

Yhdistyksen pitkäaikainen hallituksen jäsen ja puheenjohtaja Ann-Christin Lintula vastaanotti kotiseutukummin arvonimen Espoo-päivien juhlinnan yhteydessä 27.8.2017.

Toimintavuosi noudatti pääosin tehtyä toimintasuunnitelmaa, johon sisältyi mm. sääntömääräinen vuosikokous, kotisivujen ylläpito ja lehden julkaisu kaksi kertaa vuodessa.

Yhdistyksen toimintaa rahoitetaan jäsenmaksutuotoilla ja Espoon kaupungin kulttuurilautakunnan myöntämän 500 euron toiminta-avustuksen turvin. Tänä vuonna saimme vielä 300 euroa projektiavustusta. Jäsenmäärän kehitys on valitettavasti ollut laskusuunnassa viime vuosina. Yhdistyksen tilinpäätös osoittaa 687,88 euroa ylijäämää.

2. Jäsenten lukumäärä ja jäsenmaksu

Yhdistyksemme jäsenmäärä pysyi pitkään melko vakiona. Jäsenmaksu pysyi samana niin, että se on perheen 1. jäseneltä 14 euroa ja samaan perheeseen/ruokakuntaan kuuluvalta lisäjäseneltä 2 euroa jäseneltä. Jäsenmaksuja kertyi vuoden aikana yhteensä 2 084 e, ja jäsenten lukumäärä oli 236 (vrt. v. 2016: 1 898 € ja jäseniä 217, v. 2015: 2 180 € ja jäseniä 240). Jäsenmaksukirje meni tänä vuonna osoitteellisena vanhoille jäsenille.

Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön (EOK) kautta olemme saaneet jäsenkortin jaettavaksi jäsenistölle. Jäsenkortti on voimassa vuosina 2017-2018.

3. Hallitus ja muut toimielimet

Halllituksen kokoonpano ja tehtäväjako oli seuraavanlainen:

Ann-Christin Lintula puheenjohtaja, EKYL:n hallituksen varapuheenjohtaja
Eeva Vainio varapuheenjohtaja, siivoustalkooasiat, tonttupolku
Virpi Palmgren sihteeri, luontoasiat
Veli-Matti Airaksinen lehden päätoimittaja, edunvalvonta ja kaavoitus
Timo Laaksonen jakeluvastaava, ympäristöasiat
Pia Serjala Lugnetin yhteyshenkilö
Jan-Olof Stengård jäsenrekisteri ja sähköpostijakelu, tieasiat
Nena Stenius perinneasiat ja Espoonjoki-asiat

Hallitus pyrkii kokoontumaan kerran kuukaudessa kesäkautta lukuun ottamatta. Anita Lindström toimii rahastonhoitaja.

3.1. Alueyhdyshenkilöt

Alueyhdyshenkilöt antoivat jälleen tärkeän panoksensa yhdistyksen lehden ja muiden tiedotteiden jakelussa Timo Laaksosen johdolla.

3.2. Toiminnantarkastajat

Toiminnantarkastajina ovat toimineet Mirja Rasa ja varalla Gunnar Ramstedt.

4. Varsinainen toiminta

4.1. Vuosikokous

Vuosikokous pidettiin 11.4. Lagstadin kotiseututalolla. Kokouksen yleisteemaksi oli valittu aurinkosähkö. Energiatekniikan dipl.ins. Marja Jallinoja PlayGreen Finland Oy:stä kertoi yrityksestä sekä miten omakotitalon aurinkovoimala toimii ja millaiseen taloon se sopii. Kokouksen jälkeen laitettiin linkki kotisivuillemme Playgreenin materiaaliin. Vuosikokouksen aiheena oli sääntömääräiset asiat kuten toimintakertomus, tilinpäätös, toimintasuunnitelma ja puheenjohtajan valinta. Hallituksen kokoonpano jatkui samanlaisena.

4.2. Siivoustalkoot

Ensimmäiset siivoustalkoot järjestettiin jo vuonna 1964. Tänä vuonna ne järjestettiin 3.5. Romu Keinäsen metalliromulava oli taas paikalla ja täyttyi kuten ennenkin ripeään tahtiin. Siivoustalkoojätettä sai tuoda viiteen eri pisteeseen, joista ahkerat hallituksen jäsenet sitten hakivat pois. Serjalan perheen pakettiautolla ne kuljetettiin yhteen keräyspaikkaan. Kaupunki vastaa roskien kuljettamisesta kaatopaikalle. Talkookahvit ja grillimakkarat nautittiin talkoolavan lähellä Issakaisen perheen pihalla Honkaportin varrella.

4.3. Espoo-päivät

Suomen juhlavuoden kunniaksi Espoo-päiviä vietettiin kolmipäiväisinä 25-27.8.2017.

Yhdistyksemme järjesti kotiseuturetken Söderskogin kartanoon ja kotimuseoon 26.8. klo 14-16.00. Oppaana toimi Niclas Berg. Saimme valtioneuvoston asettaman Suomi 100 -työryhmältä oikeudet käyttää juhlavuoden tunnusta ja tapahtuma mainostettiin sekä Espoo-päivän kalenterissa että valtakunnallisessa tapahtumakalenterissa. Söderskogin vanha päärakennus on rakennettu 1700 luvulla ja vanha sisustus on säilytetty kuten siinä edelleen asuttaisiin. Kartano on siinä mielessä erikoinen, että kotimuseoon pääsee vain tilauksesta. Kävijöitä oli iltapäivän aikana yhteensä noin 85. Pieni moniste tilan historiasta jaettiin myös kävijöille.

Sunnuntaina 26.8. oli Lagstadin kotiseututalolla Esbo hembygdsförening:in tapahtuma ja avoimet ovet. Yhdistyksen puheenjohtaja Ann-Christin Lintulalle myönnettiin kotiseutukummin arvonimi. Lintula vastaanotti kotiseutukummin kunniakirjan sekä kummille jaettavan apostolinlusikan. Perusteluissa mainittiin, että hän on toiminut aktiivisesti espoolaisen kotiseudun puolesta ja erityisesti kaksikielisen kotiseututyön puolestapuhujana. Hän on toiminut Keski-Espoon Pienkiinteistöyhdistyksen hallituksessa vuodesta 1994 ja puheenjohtajana vuodesta 2001. Hän on myös Esbo Hembygdsföreningin sihteeri ja on vuodesta 2007 toiminut EKYLin hallituksen varapuheenjohtajana.

Ensimmäinen kotiseutukummi oli Kirsti Salminen vuonna 2003. Arvonimi voidaan myöntää Espoon kotiseututyössä erityisesti ansioituneelle henkilölle. Sen myöntävät Espoon kaupunginosayhdistysten Liitto EKYL, Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestö EOK ja Esbo hembygdsförening hallitustensa yksimielisellä päätöksellä. Arvonimi jaetaan vain tarpeen vaatiessa kuitenkin enintään kerran vuodessa.

4.4. Tonttupolku Furubackassa

Tämän vuoden tonttupolku sunnuntaina 17.12. oli järjestyksessään kahdestoista. Espoon oma Lucia Saga Rekonen lucianeitoineen esiintyivät ja keräsi taas todella runsaasti sekä lapsia että vähän vanhempaa väestöä. Kiuaskuja 6:ssa kaikuivat joululaulut. Ohjelmassa oli vakiintuneet kestosuosikit joulupukki, glögitarjoilu, piparipuu ja joulupuoti. Tonttupolun ohjelmiston päätti juhlallisesti Tiernapoikien esitys.

Asukkaiden pihoilla ja porteilla oli paljon lyhtyjä ja muuta jouluaiheista. Kävijöitä tapahtuman aikana oli arviolta noin 300 alueen asukasta. Tapahtuma on täysin ilmainen kävijöille. Lucia-keräykseen kertyi myös tänä vuonna mukava summa FDUV-järjestölle, joka tukee ruotsinkielisiä kehitysvammaisia sekä heidän perheitään.

5. Edunvalvonta

Toimintavuonna on seurattu lähiseudun kaavoitus- ja rakentamisasioita edellisvuosien tapaan seuraamalla tiedotusvälineitä ja kaupungin lautakuntien yms. esityslistoja ja pöytäkirjoja, osallistumalla erilaisiin tiedotustilaisuuksiin, kyselemällä virkamiehiltä kiinnostavista hankkeista ja antamalla tarpeen vaatiessa lausuntoja.

Seuraavat kannanotot on annettu vireillä olevista asemakaavamuutoksista:

  • Honkaportinrinne (mielipide 7.3)
  • Jokisilta (muistutus 12.9.)
  • Ylämyllynaukio (mielipide 12.9.)
  • Lugnetin vanhainkodin tilannetta seurattiin. Suunnitelmien mukaan vanhainkoti puretaan ja tilalle rakennetaan uusi hoivakoti.
  • Hotelli Kuninkaantie sulki toimintansa ja jatkoa selviteltiin

Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksikkö teki yhdessä Ekylin kanssa kyselyn yhdistysten tilatarpeista.

6. Tiedotustoiminta

6.1. Yhdistyksen kotisivut

Yhdistyksemme kotisivut löytyvät osoitteesta www.kepky.fi ja sähköpostiosoite on info@kepky.fi. Sivujen sisällöstä vastaa hallitus. Kotisivuilla on myös oma ruotsinkielinen osio. Kotisivuilla julkaistaan jäsenistölle tarpeellista materiaalia, kuten ajankohtaiset asiat, kokousaikataulu, ajankohtaiset kaavoitustilanteet alueellamme sekä tietenkin yhdistyksen toiminnasta ja hallituksen kokoonpanosta kertovat osiot. Koitamme parhaamme mukaan pitää sivuja ajan tasalla ja tuoda siihen uutta informaatiota kun sitä on saatavilla. Kotisivuilta on myös linkitykset Espoon kaupungin uutisiin ja kaavoitussivustolle. Kolmas linkki menee Kotiseutuliiton sivustolle. Sivuilta löytyy myös linkit Espoon keskuksen kotikaupunkipoluille ja Vanha Espoon asukasfoorumin sivustolle.

6.2. Jäsenlehti

Jäsenlehtemme ”Sitä kuusta kuuleminen…” ilmestyi toukokuussa ja joulukuussa, tänä vuonna oli jo 21. vuosikerta.

Toukokuun lehdessä oli kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän tervehdys Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi. Puheenjohtajapalstan lisäksi puhutti kiinteistövero ja Espoon keskuksen kaavoitus ja suunnitelmat. Lehdessä kerrottiin Espoon kaupunginmuseon valokuva-arkistosta Finnasta ja Kauklahden lasitehtaan historiasta. Samoin kirjoitettiin luonnosta, kissoista ja linnuista sekä Bembölen myllyraunioista. PlayGreen Finland Oy kertoi aurinkovoimalasta omakotiasukkaan näkökulmasta.

Joulukuun lehdessä oli kattavasti esillä Länsi-Metro, joka oli otettu käyttöön 18.11. Metro valmistui aikataulustaan kolme vuotta myöhässä ja maksoi tuplasti arvioitua enemmän. Liityntäliikenne ontui myös. Espoon asukasfoorumityöskentelystä kertoi Mikko Perkko. Koskettavia tarinoita oli talvisodan syttymisestä ja joulun vietosta sotatilanteessa. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlista ja kotiseututyöstä oli juttua, kuten myös kotiseutukummin valinnasta. Espoonjoen tilanteesta oli myös kirjoitus ja kansikuvana oli kaunis kuva joesta talven ja tulvan vallassa, Erkki Lindellin ottamana. Luontojuttu kertoi koskikarasta ja joulutunnelmaa piristi kertomus Korvatunturin pikkutontusta nimeltään Eino.

Jäsenlehden taitosta vastasi Veli-Matti Airaksinen. Hyvää jäsenpalvelua on myös se, että kirjoitamme paljon sekä suomeksi että ruotsiksi. Lehteen kaipaisimme enemmän kirjoituksia tai ainakin aloitteita juttuaiheista jäsenistöltä.

6.3 Muu tiedotustoiminta

Kokouskutsujen yhteydessä jaettiin tietoa ajankohtaisista asioista. Tehostimme jäsenten sähköpostiosoitteiden keräämistä ja laadimme jakelulistan sähköpostiin. Kaikille jäsenille lähetettiin sama posti sähköpostina kuin paperiversiona postilaatikkoon. Sähköpostijakeluna tiedotamme halukkaille yhdistyksen toiminta-alueella olevista ajankohtaisista hankkeista, kantaa otettavista asioista tai alueella havaituista häiriöistä.

7. Vuokraustoiminta

Yhdistyksellä on astioita ja ruokailuvälineitä noin 50 hengelle, joita jäsenet voivat vuokrata 20 euron kertamaksua vastaan perhe- ja juhlatapahtumiin.

8. Muu toiminta

8.1. Käsityökerho

Yhdistyksemme aloitteesta on perustettu käsityökerho ”Tikuttajat”, joka kokoontuu kerran kuussa osallistujien luona sopimuksen mukaan. Kokoontumiskerroilla on ollut 6-8 henkeä paikalla ja käsitöiden lisäksi on nautittu seurasta ja keskusteltu.

8.2. Osallistuminen muiden yhteisöjen toimintaan

Yhdistys on jäsenenä Espoon Kaupunginosayhdistysten Keskusliitossa (EKYL), Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestössä (EOK) ja Pro Espoonjoki -yhdistyksessä. Teemme myös yhteistyötä Esbo hembygdsförening rf:n kanssa joka hallinnoi Lagstadin kotiseututaloa.

Ann-Christin Lintula on Espoon kaupunginosayhdistysten Keskusliiton (EKYL) hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Nena Stenius toimii Pro Espoonjoki r.y:n hallituksen varajäsenenä.

Hallituksen jäsenet ovat osallistuneet m.m. seuraaviin info- ja keskustelutilaisuuksiin:

  • Espoo-päivän info WeeGee-talolla 6.4. (Ann-Christin Lintula)
  • Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän kahvitilaisuus puheenjohtajille 19.4. (Ann-Christin Lintula)
  • Uutta intoa yhdistystoimintaan Parkvillassa 10.5. Ekylin järjestämä. (Ann-Christin Lintual)
  • Ekylin järjestämä puheenjohtajatapaaminen 8.6. Hvitträskissä (Ann-Christin Lintula ja Jan-Olof Stengård)
  • Onnittelukäynti 2.9 Ebuf:in toiminnanjohtaja Iwe Ekströmin eläkkeellejääntijuhlassa Fallåkerissa (Ann-Christin Lintula)